LICEUL „SEVER BOCU” LIPOVA „Competențe profesionale la standarde europene”- proiect Erasmus

Proiectul început în anul 2018, s-a finalizat în acest an, cu ultima mobilitate realizată în luna iunie 2021. În  proiect au fost implicați 56 de elevi de la specializările tehnician în activități de comerț și tehnician în activități economice din clasele a X-a și a XI-a și 8 cadre didactice:  Berindei Oviduța, Berzovan Corina, Angheluș Emanuela, Constantinescu Simona, Onete Liliana și coordonator de proiect prof. Dincă Eugen, responsabil financiar al proiectului Bar Daniela.

          Succesul proiectului s-a concretizat prin atingerea obiectivelor propuse:

 Dobândirea de competenţe specifice modulului de instruire practică. Creșterea gradului de motivare în raport cu propria formare a celor 56 de participanți prin contactul cu un mediu economic şi socio-cultural european în vederea creșterii performanței școlare si a diminuării fenomenului de părăsire timpurie a școlii. Dezvoltarea de parteneriate durabile  între instituţia de învăţământ şi unităţi comerciale din altă ţară.

S-au desfășurat mobilități în Granada, Spania  unde elevii au efectuat  stagii de instruire practică la modulule: „Tranziția de la școală la locul de muncă” și „Tehnologie comerciala și utilizare de softuri contabile” precum și  activități culturale și excursii de cunoaștere a culturii și civilizației țării în care și-au desfășurat stagiul de practică.

Organizațiile de primire au fost Supermarketul Autoservicio Matilde,  Agrolachar S.A și JDM Solutions.

Proiectul a permis o deschidere spre creşterea calităţii procesului educaţional şi a formării profesionale prin încurajarea elevilor să participe la mobilităţi, aceasta fiind o opţiune de învăţare atractivă şi motivantă de a veni în contact cu un mediu de muncă real european, formându-le aptitudini, cunoştinţe, abilităţi specifice meseriei dar şi concepte europene cum ar fi democraţie, justiţie, cetăţenie, drepturi civile.

Activitățile desfășurate au stimulat relațiile de colaborare și prietenie, descoperirea de noi metode de lucru în echipă și implicit, a încrederii în sine și în ceilalți, combaterea rasismului și intoleranța religioasă, favorizarea multi-cultulturalității, luptă împotriva xenofobiei.

Impactul proiectului asupra elevilor este cel mai bine relatat chiar de elevii participanți la mobilități, vom reproduce câteva din impresiile elevilor:

„Am trăit o experiență pozitivă, alături de toți colegii cu care am participat la implementarea proiectului. Călătoria în Spania a fost una benefică, odată pentru că am vizitat locuri noi, am avut parte de experiențe profesionale în domeniul comerțului, am dialogat cu persoane noi. Pe lângă toate acestea cultura și tradițiile din zona Granada ne-au impresionat.” (Stoica Alexandra cls XI B)

„Mi-a plăcut foarte mult experiența minunată pe care am trăit-o în Spania. Aceasta m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea profesională și personală. Am cunoscut persoane noi care m-au ajutat mult să comunic mai bine într-o limbă străină și care m-au ajutat în tot parcursul meu din Spania. Mi-a plăcut enorm această posibilitate de a putea vizita Spania, A fost ceva deosebit.”

 (Gavrilă Larisa cls XI B)

„Am trăit o experiență de neuitat, oameni faini, tutorii de practică care ne-au învățat și ne-au coordonat exemplar.  Călătoria în Spania a fost una benefică, locurile pe care le-am vizitat au fost minunate, cultura și tradițiile din Granada m-au marcat pozitiv.” (Aradi Flavia cls XI B)

„Pentru mine, proiectul Erasmus a fost o experiență cu care nu mulți oameni se întâlnesc. Am reușit să mă dezvolt foarte mult atât pe plan personal cât și pe plan profesional. Acum sunt mult mai sociabil, mai înțelegător și încerc cât mai mult să ofer ajutor în rezolvarea oricărei neînțelegeri. Am învățat să lucrez in echipă și am dobândit noi cunoștințe in economie. Spania a fost ceva de neuitat pentru mine, ceva ce nu se poate descrie în cuvinte, deoarece trebuie simțite acele momente, acele locuri, tradițiile și obiceiurile.”( Vuia Cătălin XI A)

„Pentru mine aceasta mobilitate a fost o experienta nemaipomenită fiindcă am avut ocazia sa vizitez o multime de locuri minunate, să cunosc oameni noi și dragi, să îmi dezvolt personalitatea, să mă maturizez, să lucrez în echipă alături de colegii mei, și să fiu mai responsabil:)” (Munteanu Alexandru cls XI B)

„Experiența Erasmus a fost o experiență extraordinară din toate punctele de vedere! Am cunoscut oameni noi, am vizitat locuri de care cu siguranță îmi voi aminti cu drag. Spania ne-a facut să vedem și altceva, în primul rând alți oameni, altă civilizație. M-a făcut să mă dezvolt atât pe plan profesional cât și personal plus perfecționarea competențelor lingvistice și digitale. Munca în echipă a fost cheia acestui minunat proiect! Într-un cuvânt o experiență minunată pe care a-și repeta-o oricând cu mare drag!”

 (Cuzman Roxana cls a- XI A)

În urma activităților desfășurate, elevii au fost evaluați de către tutorii de practică, și-au prezentat proiectele efectuate în fața întregii echipe, la final festivitatea de înmânare a certificatelor Europass, de recunoaștere a competențelor profesionale în toate țările europene, a fost momentul de maximă bucurie și satisfacție!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.