„UNIȚI ÎN CUGET ȘI SIMȚIRI”- PROIECT DEDICAT CENTENARULUI MARII UNIRI DE LA 1918

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.
Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari.
Activitățile dedicate sărbătorii Centenarului Marii Uniri de la 1918 au debutat in data de 26.01.2018 cu elevii si profesorii Liceului „Sever Bocu” Lipova la Centrul Recreativ Lipova în colaborare cu Consiliul Județean Arad în prezența elevilor liceului, reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți ai agenților economici din oraș și ai Primăriei Orașului Lipova. Invitații evenimentului au fost profesor dr. Stelian Boia de la Universitatea „Vasile Goldiș” Arad și muzeograf Corina Dubeștean de la Muzeul Orășănesc Lipova. Elevul Becheș Petrică cls. XII-a A sub coordonarea doamnei profesor Roxin-Ana Magdalena a realizat o prezentare Power Point a contextului istoric în care s-a desfășurat marele eveniment și etapele care a dus la constituirea României Mari. Toager Loredana cls. a XII-a B a prezentat contribuția indirectă a marelui om politic Sever Bocu prin participarea la Conferința de Pace de la Paris. Eleva Dăscălescu Lidia din cls. a XI-a B a recitat versuri patriotice din lirica poeților Mihai Eminescu și Victor Tulbure sub coordonarea doamnei prof. Miu Ofelia. Prezentările elevilor au fost continuate de ale doamnei Corina Dubestean muzeograf la Muzeul Orășănesc Lipova care a subliniat contribuția lui Sever Bocu la dezvoltarea societății lipovane în acel moment și in special a Banatului al cărui ministru era. Domnul profesor Boia Stelian a scos în evidență contribuția importantă a personalităților arădene Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu și nu in ultimul rand Sever Bocu în realizarea unirii principatelor Române. Se evidențiază că în conștiința publică, Unirea de la 1 decembrie 1918 se leagă de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde românii din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș și-au făcut cunoscută voința de unire „fără condițiuni” cu Regatul României dar se știe mai puțin despre rolul decisiv pe care l-au avut politicienii arădeni în organizarea Adunării de la Alba Iulia. Domnul profesor a prezentat auditoriului mai multe publicații care trateaza în detaliu evenimentele premergătoare Marii Uniri . Cu această ocazie a făcut publică promisiunea de a finaliza Monografiei Orașului Lipova la data de 1 Decembrie 2018 în cinstea sărbătoririi României Mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.