În cadrul proiectului „Natura – Casa Noastră” elevii clasei a IX-a A împreună cu prof. diriginte Corina BERZOVAN au vizitat PARCUL NATURAL LUNCA MUREȘULUI ARAD.
Dacă am cunoaşte mai bine natura, cu siguranţă am respecta-o mai mult. De ce cad frunzele? Cum se înmulţesc arborii? Ce sunt galele? Ce rol au rădăcinile? Cum poate vâscul să trăiască în vârful arborilor? Am găsit împreună răspunsurile în Parcul Natural Lunca Mureşului. Studiul în laborator atât a diverselor părţi anatomice ale plantelor şi animalelor, cât şi pătrunderea în fascinanta lume microscopică face parte din programul educaţional. Obiectivul Parcului Natural Lunca Mureşului este protejarea peisajului, habitatelor şi speciilor specifice de luncă printr-un managementul durabil al activităţilor umane, astfel încât să reprezinte şi un spaţiu ideal pentru activităţi de educaţie ecologică ecoturism. Despre ariile protejate se cunosc destul de puţine lucruri în momentul de faţă. O scurtă parte a programului educaţional este dedicată acestui subiect. „Ce este o arie protejată?”; „Pe baza căror criterii se desemnează o arie protejată?”; “Despre toate aceste lucruri și curiozități am învățat și am primit răspunsuri de la specialiștii parcului care au știut să trezească interesul copiilor printr-o comunicare interactivă și organizare de jocuri.
Împreună cu specialiștii, elevii au explorat pădurea și au descoperit o mulțime de specii de copaci, păsări și insecte. Le-au fost prezentate speciile protejate atât de copaci cât și de păsări. Întrebările adresate de copii au amuzat specialiștii prin curiozitățile de care au dat dovată. Glasurile cristaline ale copiilor au răsunat în toată pădurea făcând concurență păsărelelor din pădure.
Folosind creşterile anormale de pe stejari, numite gale am aflat cum se produce o cerneală de calitate chiar sub privirile copiilor care au fost încântați de reușita lor. Elevii și-au scris numele pe propriul semn de carte, folosind pene de gâscă.
O altă activitate a trezit interesul copiilor… Tiroliana. Cu emoție, teamă dar și dorință de aventură au fost ochi și urechi la sfaturile primite din partea instructorilor. Începutul a fost mai rezervat dar după prima tură de tiroliană au prins curaj și nu au mai vrut șă se termine. Entuziasmul copiilor a fost imens. Cei curajoși au fost felicitați de colegii lor.
Jocurile cu mingea, alergatul prin pădure și alte activități au trezit pofta de mâncare. Băieții au aprins focul și au pregătit grătarul iar fetele au pregătit carnea și au curățat cartofii. Toți au vrut să stea lângă grătar și să participe activ la pregătirea mancării. Pe cum au fost de activi la pregătirea mesei așa au fost și la golirea farfuriilor. Împreună am gătit, împreună am și făcut curat și am lăsat totul curat în jurul nostru.
Au fost două zile pline, antrenante și cu bună dispoziție.Elevii au promis că se vor întoarce pentru a afla și alte lucruri noi de la specialiști.