Vizită stânca Gibraltar

Proiectul Erasmus + 2018-1-RO01-KA102-047443. Ieri, 1 Iulie 2019, am urcat stânca Gibraltar la 426 m deasupra mării tronând peste fâşia îngustă de apă ce separă Europa de nordul Africii, mai precis strâmtoarea Gibraltar.
În mitologie, Hercule a despărţit Spania de Africa şi, din timpuri imemoriale, cei doi munţi care se află de o parte şi de alta a strâmtorii, Gibraltar (Stânca) şi Djebel Moussa, au fost cunoscuţi sub numele de Coloanele lui Hercule.
În realitate, stânca este un promontoriu monolitic de calcar, legat de Spania printr-un istm îngust şi nisipos. După ce s-a format în urma coliziunii plăcilor tectonice europeană şi africană, o mişcare ulterioară a permis apelor din Oceanul Atlantic să pătrundă prin spărtură, formând Marea Mediterană.
Locaţia stâncii Gibraltar are o importanţă strategică deosebită: transferată Marii Britanii prin Tratatul de la Utrecht, în 1713, a jucat de atunci un rol major în protejarea accesului pe Mediterană în vremuri de război. În jumătatea de jos este oraşul, iar în jumătatea de sus o rezervaţie naturală în care trăiesc circa 250 de macaci, singurele maimuţe sălbatice din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.