În data de 19 noiembrie 2022 s-au împlinit– 148 de ani de la nașterea lui  Sever Bocu.

Sever Bocu s-a născut în 1874 în satul arădean Şiştarovăţ. Străbunul său, Pavel Bocu, a fost un moţ din Lazuri, tras pe roată pentru participarea la răscoala lui HoreaCloşca şi Crişan. Tatăl său, Gheorghe Bocu, s-a stabilit la Şiştarovăţ în 1872 şi era de profesie învăţător. La rândul lui, era un mare naţionalist, condamnat la închisoare de autorităţile austro-ungare pentru că a răspândit „Doina lui Lucaciu” în satele arădene. I-a fost învăţător de şcoală primară tânărului Sever Bocu. După terminarea şcolii primare în satul natal, merge la Lipova pentru studiile medii, apoi se înscrie la Liceul maghiar din Arad (absolvirea unei şcoli maghiare era o condiţie necesară pentru continuarea studiilor). Îşi continuă mai târziu studiile la Academia Comercială din Viena, apoi la Şcoala de Înalte Studii din Paris.

          Sever Bocu a făcut parte din Comisia de conducere a internatului școlar, prin grija dânsului s-a  construit clădirea acestui internat.

          Liceul nostru poartă cu mândrie numele acestei personalități marcante a orașului, dorind ca personalitatea domnului Sever Bocu să fie un model de om de cultură, patriot și un important promovator al valorilor culturale din Banat.

         Cu ocazia împlinirii a 148 de ani de la nașterea lui Sever Bocu eleva Bocicu Ana- Maria din clasa a X a A , a realizat un portret al domniei sale, expus pe holul liceului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.