173 DE ANI DE EMINESCU
(15 ianuarie 1850-15 iunie 1889)
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român; critica literară l-a considerat ca fiind cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Poetul vorbește despre strămoșii săi ca de niște țărani liberi. După Revoluția de la 1848, Gheorghe Eminovici cumpăra jumătate dintr-o moșie, la Ipotești, așezată la 8 kilometri depărtare de Botoșani. Aici și-a petrecut poetul copilăria, hoinărind prin păduri și culcându-se lângă izvoare, precum își va aminti mai târziu.
Eminescu este primul care a făcut din limba română un adevărat obiect de artă, în condițiile în care poezia românească, nesigură, se afla abia la începuturile sale.
Ani boemi
Din 1866 și până în 1869, a călătorit din Transilvania până în București, prilej care i-a oferit posibilitatea de a cunoaște realitatea românească, cu oameni și obiceiuri.
În 1867, s-a angajat ca sufleor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, ulterior devenind sufleor și copist la Teatrul Național din București, unde l-a cunoscut pe Ion Luca Caragiale. Cu această trupă a mers în turnee, continuând să publice poezie și proză și să facă traduceri.
Între 1869 și 1872 a fost student la Viena, unde se va împrieteni cu Ioan Slavici și o va cunoaște pe Veronica Micle. Ajunge să fie director al Bibliotecii Centrale din Iași.
În 1875 a frecventat cu regularitate ședințele Junimii, unde l-a introdus și pe Ion Creangă.
În 1877, Eminescu a părăsit Iașul și a mers la București, unde s-a dedicat gazetăriei.
Boala și moartea sa prematură au întrerupt ascendența unui talent care abia atunci ajungea la maturitatea creației sale și care avea potențialul de a deveni un adevărat poet de talie mondială.
Creația literară
Creația lui Eminescu este una vastă, impresionantă, cuprinzând poezie, traduceri din limbi străine, piese de teatru, încercări beletristice. Aparținând unui romantism literar relativ întârziat, opera sa poetică a fost influențată și de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale Romantismului, dar și de teoriile lui Arthur Schopenhauer și Immanuel Kant.
Activități desfășurate în cadrul școlii
În cadrul Liceului Sever Bocu din Lipova, am adus în atenția elevilor câteva aspecte din viața poetului național, prin următoarele activități inițiate de către:
- Dna. prof. Ofelia Miu: prin activitatea Dor de Eminescu s-a pus accentul pe o prezentare a unor referate în care s-a oglindit viața poetului, dar și pe recitarea unor poezii;
- Dna. prof. Andreea Boroica: prin activitatea Mihai Eminescu- poetul nepereche s-a pus în lumină o scurtă prezentare a unor referate legate de viața poetului și s-au recitat poezii;
- Dna. prof. Larisa Marcu: s-au desfășurat mai multe feluri de activități; lectură- Viața lui Eminescu: clasa a XI-a; recitare de poezii- clasa a V-a A; Eminescu- un model cultural– clasa a VI-a B
- Dna. prof. Alina Găluțiu: l-a adus în atenția elevilor pe Omul Eminescu, analizându-l din punct de vedere politic și jurnalistic. S-a făcut o dezbatere pe această temă, s-au realizat referate și s-a vizionat un film documentar.
Întocmit,
Prof. Boroica Andreea