15 februarie 2023

ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII

Cititul unei cărți este singura activitate care îl împinge pe om să vadă dincolo de el, să evolueze și să se integreze în această lume. Lectura îl ajută să se cunoască și, cel mai important, să cunoască.

Paginile unei cărți sunt mereu deschise, trebuie doar să existe voință de a le citi. Numeroasele lumi și universuri sunt gata să se facă cunoscute.

Fiecare carte este o lume în așteptare. Aceste oglinzi ale sufletului au luat naștere din truda, răbdarea și pasiunea omului. Ele ne luminează sufletul, ne îmbogățesc cunoștințele și ne dezvoltă gândirea.

Lectura are un rol important în formarea și educarea tinerilor. În acest sens, în cadrul activităților didactice desfășurate la Liceul „Sever Bocuˮ din Lipova, mai mulți profesori au promovat această zi dedicată cărților. La inițiativa dnei. director Corina Berzovan a luat naștere și Clubul de Lectură al școlii noastre. Au avut loc următoarele activități:

  • dna. prof. Ofelia Miu a realizat mai multe activități prin care a încercat să stârnească interesul în rândul tinerilor de liceu, aducându-l în atenția elevilor și pe marele poet „mut ca o lebădăˮ, Lucian Blaga. De asemenea, s-au desfășurat activități ce au pus accentul pe ideea de viață autentică a unei cărți dintr-o bibliotecă, activitate numită 15 minute de lectură în fiecare zi. Ca feedback, fiecare elev și-a exprimat opinia în legătură cu activitatea desfășurată.
  • dna. prof. Andreea Boroica a realizat diferite activități prin care a încercat să aducă în atenția elevilor plăcerea de a frunzări și de a lectura o carte. Activitatea Savurăm și noi o carte? s-a desfășurat la mai multe clase. De remarcat este activitatea la clasa a V-a B, care s-a adunat în Clubul de Lectură pentru a afla noi informații de la doamna bibliotecară Daniela Vlădărean, despre Otilia Cazimir, citindu-se și câteva poezii dedicate copiilor. Celelalte clase mai mari au desfășurat activități specifice: clasa a VII-a a realizat personajul preferat din lut sau pastă modelatoare; clasa a VIII-a a realizat proiecte despre o carte preferată, îndemnându-i și pe colegii lor să o citească. Activități au fost desfășurate și la celelalte clase, a VI-a și a IX-a B.
  • dna. prof. Larisa Marcu, de asemenea, a realizat activități care să stârnească plăcerea pentru citit a elevilor. S-au desfășurat mai multe activități, printre care și activitatea de la Clubul de Lectură cu clasa a V-a A. Aceste activități de promovare a lecturii s-au realizat și la alte clase. Clasa a V-a A a realizat activitatea Șezătoarea cu ghicitori, iar clasele a VI-a B și a XI-a A au pus în scenă două piese de teatru.
  • dna. prof. Alina Găluțiu a contribuit, printr-o vizită la muzeu, în care elevii au vizionat o proiecție de film cu viața lui Sever Bocu, dar au și lecturat diferite articole cu caracter istoric.

Elevii au fost foarte entuziasmați de înființarea Clubului de Lectură, dar și de activitățile care au avut loc.

prof. Andreea Boroica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.