Conform calendarului creștin ortodox, la 24 februarie se sărbătorește Întîia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul, sărbătoare numită în spațiul slav Glavo-Obretenia. Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-” ‒ drag și „bîti” – a fi (deci a fi drag).
Considerat ca fiind patronul dragostei, al bunei dispoziții, deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia, Dragobetele este întâmpinat cu flori. Tradiția spune că fetele și femeile care nu au fost sărutate în această zi vor fi singure tot anul. Din acest motiv, menirea Dragobetelui este de a le găsi și a le săruta chiar și pe acele fete care nu sunt frumoase.
Liceul „Sever Bocu” Lipova a sărbătorit în avans Dragobetele, elevii școlii, îmbrăcați în straie de sărbătoare, interpretând cântece, dansuri populare și recitând poezii. Scopul lor a fost acela de a lega trecutul de viitor, de a duce mai departe obicieiurile și datinile poporului român, de a evidenția frumosul, în toate aspectele sale: al portului popular, al cântecului, al poeziei și al obiceiului, fiindcă, așa cum spune Nicoale Iorga, „un popor care nu își cunoaște trecutul e ca un copil care nu își cunoaște părinții.”