Ion Creangă- cel mai frumos mărțișor literar al nației române

1837-1889

Hai mai bine să vorbim de copilărie și să povestim, căci ea singură este veselă și nevinovată. Și drept vorbind acesta-i adevărul

Sărbătorim primăvara din lumea poveștilor românești prin intermediul și cu ajutorul neîntrecutului povestitor: Ion Creangă.

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837, Humuleștii Noi, Neamț. A fost un scriitor, dascăl și diacon român. Este o figură principală a literaturii române din secolul al XIX-lea; este cunoscut pentru autobiografia Amintiri din copilărie, precum și pentru nuvelele și povestirile sale.

Moștenirea lăsată de scriitorul Ion Creangă dăinuie și astăzi. Lucrările sale au avut o popularitate semnificativă în rândul cititorilor britanici de literatură română. Colaborează pe la diferite ziare și reviste, la scrierea unor manuale. Apariția sa la diferite cenacluri literare transforma întâlnirile respective în adevărate evenimente, marele povestitor reușind să impresioneze cu poveștile și povestirile sale pline de haz.

Suferă foarte mult, iar în 1889 moare în bojdeuca sa de la Țicău. Rămâne însă nemuritor prin opera pe care a scris-o.

Scriitorul Ion Creangă a fost sărbătorit de elevii Liceului „Sever Bocuˮ în colaborare cu Biblioteca Orășenească Lipova. Evenimentul s-a desfășurat la Clubul de Lectură al școlii. Au participat elevii claselor a VI-a A și a VII-a alături de doamnele profesoare Ofelia Miu, Andreea Boroica și doamna bibliotecar Daniela Vlădărean. Elevii au aflat informații despre scriitor și au pătruns în lumea poveștilor.

Andreea Boroica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.