Proiectul Erasmus + 2018-1-RO01-KA102-047443.

 Steagul României pe stânca Gibraltar!

             Am urcat  stânca Gibraltar la 426 m deasupra mării tronând peste fâşia îngustă de apă ce separă Europa de nordul Africii, mai precis strâmtoarea Gibraltar.

             În mitologie, Hercule a despărţit Spania de Africa şi, din timpuri imemoriale, cei doi munţi care se află de o parte şi de alta a strâmtorii, Gibraltar (Stânca) şi Djebel Moussa, au fost cunoscuţi sub numele de Coloanele lui Hercule.

            În realitate, stânca este un promontoriu monolitic de calcar, legat de Spania printr-un istm îngust şi nisipos. După ce s-a format în urma coliziunii plăcilor tectonice europeană şi africană, o mişcare ulterioară a permis apelor din Oceanul Atlantic să pătrundă prin spărtură, formând Marea Mediterană.

           Locaţia stâncii Gibraltar are o importanţă strategică deosebită: transferată Marii Britanii prin Tratatul de la Utrecht, în 1713, a jucat de atunci un rol major în protejarea accesului pe Mediterană în vremuri de război. În jumătatea de jos este oraşul, iar în jumătatea de sus o rezervaţie naturală în care trăiesc circa 250 de macaci, singurele maimuţe sălbatice din Europa.

          Nerja, oraș turistic de pe Costa del Sol din provincia Málaga, aflată într-una dintre cele 17 regiuni autonome spaniole Andalucía, pe coasta sudică a țării, la Marea Mediterană.

                                                                                                            Director,Prof. Corina BERZOVAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.