1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2023

          Ziua Națională a României- 1 Decembrie – a fost sărbătorită de elevii și cadrele didactice ale          Liceului,, Sever Bocu,, Lipova printr-o serie de activități menite să evidențieze importanța zilei de 1 decembrie pentru istoria poporului nostru.

                  1 Decembrie -Ziua Națională a României a fost aleasă ca zi națională în anul 1990.  Ziua de 1 Decembrie marchează un moment important al istoriei românilor și anume Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 când are loc unirea Transilvaniei cu România. De-a lungul istoriei România a sărbătorit ca zi națională și datele de 10 mai între 1866-1947 și 23 august între 1948-1989.

       Unirea realizată în 1918 este una din cele mai mari realizări istorice ale poporului nostru. Insuflarea dragostei pentru strămoşii noştri, pentru trecutul istoric al poporului nostru,  pentru realizările istorice şi culturale, precum şi pentru personalităţile pe care le-a dat acest popor de la începuturile sale şi până azi, sunt doar câteva din subiectele pe  care le-au abordat  cu ocazia acestui eveniment.  De menționat este și faptul că județul nostru, Arad a avut un rol important în Marea Unire din 1918.

           Consiliul Național Român Central se formează în octombrie 1918, după o întâlnire la Budapesta a reprezentanților Partidul Național Român și reprezentanții mișcării social-democrate din Transilvania în care aceștia s-au pronunțat pentru o colaborare în cadrul unui consiliu comun.

          Consiliul Național Român Central își începe activitatea la Arad, la 2 noiembrie 1918, în casa lui Ștefan Cicio Pop, care este numit președintele consiliului. Aradul devine capitala celei dintâi guvernări românești asupra întregii Transilvanii. Tot aici s-a constituit Comanda Supremă a Gărzilor Naționale Române din Ungaria și Transilvania (11 noiembrie 1918), care a coordonat activitatea tuturor gărzilor naționale din Transilvania.

         Prof. Roxin Magda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.